luni, 21 martie 2011

despartirea

De ce despartirile dor atat de mult, chiar daca relatia nu mai mergea? Despartirea e dureroasa pentru ca reprezinta pierderea, nu numai a partenerului, ci si a viselor impartasite si a angajamentelor comune.
Relatiile romantice incep intodeauna pe un fond de asteptari marete si sperante de viitor. In dragoste, banalul este metamorfozat in maretie iar imaginatia triumfa asupra ratiunii adeseori.
Despartirea anuleaza toata innobilarea si transfigurarea resimtite si te coboara intr-o realitate arida din care a disparut orice icoana a viitorului, fiind inconjurat doar de fantomele trecutului.
Despartirea este o trambulina catre necunoscut, intr-un teritoriu neexplorat. Totul este frant: ritualul zilelor obisnuite, responsabilitatile, caminul, relatiile cu prietenii comuni sau cu familia celuilalt, insasi identitatea ta.
O despartire aduce nesiguranta cu privire la viitor. Cum va fi viata fara partenerul tau? Vei gasi pe altcineva? Vei ramane singur? Aceste necunoscute par adeseori mai rele decat o relatie nefericita.
Reconstruirea vietii tale dupa o despartire e dificila. Este important sa stii si sa iti amintesti ca poti si ca iti vei reveni. Timpul este marele magician in acest proces. Vindecarea va veni spre tine in ritmul pe care actiunile tale il va da.

Pierderile pe care o despartire le aduce sunt multiple
  • Pierderea parteneriatului si a experientelor impartasite - chiar daca nu au fost tot timpul fericite.
  • Pierderea suportului, fie  financiar, intelectual, social sau emotional.
  • Pierderea sperantei, a planurilor si a viselor – pierdere ce poate fi chiar mai dureroasa decat pierderile ce tin de aspectele materiale, concrete.

  • Fii bun cu tine insuti si permite-ti cateva lucruri esentiale
    • Accepta tumultul si sentimentele contradictorii care te vor coplesi. E firesc sa simti tristete, furie, anxietate, frustrare si confuzie – stari ce pot fi foarte intense. E posibil sa simti anxietate cu privire la viitor. Intelege insa ca aceste reactii se vor diminua in timp. Chiar daca relatia nu era sanatoasa, aventurarea in necunoscut te poate speria foarte tare.
    • Da-ti o pauza. De la a functiona la inaltimea parametrilor obisnuiti. E posibil sa nu mai ai acelasi randament la job sau sa intretii relatii cu cei apropiati la acelasi nivel. Acorda-ti timp sa te vindeci, sa iti regrupezi fortele si sa iti gasesti noi surse din care sa-ti extragi seva functionalitatii tale.
    • Nu te izola, nu trece prin aceasta etapa singur. Impartaseste-ti sentimentele cu prietenii si cu familia. Izolarea poate naste monstrii: de tristete, de gandire negativa si obsesiva, de neliniste si singuratate ontologica. Ia-ti aliati pe cei dragi si fa-ti scut din sentimentele lor de sustinere si de dragoste.
Cateva intrebari pe care ti le poti pune
1. Detaseaza-te de situatie si priveste-o in mod obiectiv. Cum ai contribuit la problemele relatiei?
2. Ai tendinta de a repeta aceleasi greseli sau de a alege parteneri nepotriviti in relatii?
3. Analizeaza cum reactionezi la stres si cum te descurci cu conflictele si insecuritatile. Ai putea reactiona intr-un mod mai constructiv?
4. Intreaba-te daca accepti oamenii pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce ar putea sau trebui sa fie. Intri in relatii cu speranta ca celalalt se va schimba sau iti este suficient sa il iubesti pentru ceea ce este?
Nu te poti pacali pe tine insuti in aceasta etapa din procesul vindecarii. Va fi greu, dar perspectiva de a repeta aceleasi greseli si suferinte ar trebui sa fie suficient de nedorita astfel incat sa alegi sa fii sincer cu tine insuti. Daca iti poti accepta motivele pentru care ti-ai ales partenerul si mai ales, pentru care ai ramas  intr-o relatie nefunctionala, ai sanse ca data viitoare sa faci o alegere mai potrivita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu